Γιατί έχεις πονοκέφαλο και πώς θα τον αντιμετωπίσεις φυσικά;

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που νιώθουν οι άνθρωποι και μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας ή διαταραχής, αλλά και -πιο συχνά-  ένδειξη ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά, είτε αυτό αφορά τη διατροφή είτε τον τρόπο ζωής μας.

 Γιατί έχεις πονοκέφαλο;

Οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδα άγχους μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής και μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες και πολλές αιτίες.

 Φταίει καιρός

Όταν αλλάζει η θερμοκρασία, αυξάνεται η πιθανότητα να αισθανθείς ημικρανία. Είτε είναι κύμα καύσωνα, είτε πιο επίκαιρα έντονο κρύο ή ακόμα χειρότερα υγρασία, ή βροχή, η αλλαγή μπορεί να ευθύνεται για τον πονοκέφαλο.  Αν μένεις σε περιοχή με έντονη υγρασία, ένας αφυγραντήρας στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει.

 Ο τρόπος ζωής σου

Το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης ή και η πολύ έντονη άσκηση, το στρες, η κακή διατροφή, η κακή στάση σώματος, αλλά και η αϋπνία και το άγχος είναι οι πιο συχνοί ένοχοι πονοκεφάλων και ημικρανίας.

 Αυτά που δεν φαντάζεσαι

Ιγμορίτιδα, αφυδάτωση, προβλήματα στα δόντια, γρίπη, αλλά και η υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι συχνοί παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλων χωρίς να το γνωρίζεις.

 Κάποια ασθένεια

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας πιο σοβαρής ασθένειας, γι'αυτό και οι γιατροί συστήνουν αν δεν περάσει σε μερικές ημέρες ή με τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων να επισκεφθείς το γιατρό σου.

 Πώς θα αντιμετωπίσεις τον πονοκέφαλο φυσικά

Οι έρευνες έχουν καταδείξει κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που μπορείς να συζητήσεις με το γιατρό σου, εφόσον ο πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας.

  • Η Βιταμίνη Β2 έχει φανεί σε έρευνες ότι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων, ενώ και το συνένζυμο Q10 θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην έχεις τόσο συχνά ημικρανίες, αν και μπορεί να αργήσουν να φανούν τα αποτελέσματα. Προτού πάρεις κάποιο συμπλήρωμα, μίλησε με το γιατρό σου.
  • Καθώς οι πονοκέφαλοι συχνά πυροδοτούνται από το άγχος, η χαλάρωση με διάφορες μεθόδους μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Κάποιες τεχνικές που έχουν καλά αποτελέσματα είναι οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η yoga.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, και η συστηματική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τόσο τη συχνότητα των πονοκεφάλων όσο και την έντασή τους. Για πιο ήρεμη προπόνηση, προτίμησε ένα ελλειπτικό ή στατικό ποδήλατο.
  • Για κάποια άτομα, ο ένοχος μπορεί να είναι συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα πιο συχνά είναι η καφεΐνη, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, τα αλλαντικά, παλαιωμένα τυριά όπως το μπλε τυρί, αλλά και κάποια γλυκαντικά. Κράτησε ένα ημερολόγιο για να ξέρεις ποια τροφή κατανάλωσες πριν σε πιάσει πονοκέφαλος και δοκίμασε να αποφύγεις αυτές τις τροφές που θεωρείς πιθανούς ενόχους, για ένα διάστημα, ώστε να ελέγξεις αν βελτιώνεται το πρόβλημα.
  • Κοιμήσου καλύτερα. Κλείσε όλα τα φώτα όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι, όπως και την τηλεόραση, μουσική ή οποιαδήποτε φωτιζόμενη συσκευή που χρησιμοποιείς για διάβασμα (tablet ή κινητό). Επίσης, φρόντισε να έχεις φάει τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Μην αφυδατώνεσαι και τρώγε σωστά. Μην αμελείς τα 8 ποτήρια ή 2 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς είναι πολύ συχνή αιτία πονοκεφάλου, όπως και η τάση των περισσότερων να τρώμε ακατάστατα. 3 κανονικά γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ είναι το ιδανικό πλάνο διατροφής.

 

Ήξερες ότι: Το 47% των ενηλίκων έχει αισθανθεί πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά μέσα στο χρόνο.