Τροφές και συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Αγκινάρα, πράσινο τσάι, πράσινος καφές, γάλα γαϊδουράγκαθου και ρόδι. Γεμάτες αντιοξειδωτικά ή με ιδιότητες που καθαρίζουν το συκώτι, αυτές οι τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου στην αποτοξίνωση.

Αγκινάρα

Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματός σου και η αγκινάρα είναι ένα ισχυρό αποτοξινωτικό του ήπατος. Στην πραγματικότητα λίγα λαχανικά είναι τόσο ισχυρά όσο η αγκινάρα, ώστε να μπορούν να προστατεύουν ή ακόμα και να βοηθήσουν με προβλήματα στο συκώτι.

Η αγκινάρα επομένως μπορεί να βελτιώσει την αποτοξινωτική δράση στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ είναι πλούσια σε στοιχεία που προστατεύουν το ήπαρ όπως η cynarin, μία ένωση που διεγείρει το συκώτι. Επιπλέον, μία αγκινάρα περιέχει 10 γραμμάρια φυτικών ινών με μόλις 65 θερμίδες.

Πράσινο Τσάι

Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι Ασιάτες πίνουν πράσινο τσάι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά, γνωστά ως κατεχίνες, ενώσεις που είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βασικά ένζυμα αποτοξίνωσης.

  • Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματός σου από τη φθορά και τη μετάλλαξη.
  • Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι προστατεύει το ήπαρ από τις αρνητικές επιπτώσεις των τοξικών ουσιών, όπως το αλκοόλ και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος.
  • Βοηθά παράλληλα στην οξείδωση του λίπους και έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό τόσο στην πρόληψη  της αύξησης του βάρους όσο και στη μείωση του.
  • Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού ενισχύουν την καύση λίπους στον οργανισμό και ωθούν την επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Γάλα γαϊδουράγκαθου (Milk Thistle)

To γάλα γαϊδουράγκαθου έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 2.000 χρόνια για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος και των νεφρών. Το silymarin, το δραστικό συστατικό στο γάλα γαϊδουράγκαθου, είναι αντιφλεγμονώδες αλλά και αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι το silymarin στο γάλα γαϊδουράγκαθου βοηθά στην προστασία του ήπατος από τις τοξίνες ενώ αυξάνει και το ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα του ήπατος αναγεννώνται.

Πράσινος καφές

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη για το κάψιμο λίπους ακούει στο όνομα πράσινος καφές. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από τον κόκκο του πράσινου καφέ -από κόκκους καφέ που δεν έχουν ψηθεί δηλαδή- μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Αυτή του η ιδιότητα δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει σε εξαιρετικά μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τους ψημμένους κόκκους καφέ (στους οποίους το καβούρδισμα φαίνεται να το εξαλείφει ολοκληρωτικά). Το χλωρογενικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα και το μεταβολισμό του.

Πώς λειτουργεί στο αδυνάτισμα: Το χλωρογενικό οξύ παρεμποδίζει την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, καθυστερώντας έτσι την απορρόφηση της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να ωθεί σε καύση του λιπώδους ιστού.

Ρόδι

Πρόκειται για πανίσχυρο αντιοξειδωτικό boost.  Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, θεωρείται super food και αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμινών Ε, Β, C. Το ρόδι είναι γεμάτο ανθοκυανιδίνες, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που δίνει στα κουκούτσια του το κόκκινο χρώμα τους.

Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε βλάβη του DNA και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος μειώνοντας το ρυθμό απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης. Είναι εξαιρετική αποτοξινωτική τροφή και περιέχει μεγαλύτερο αριθμό  αντιοξειδωτικών ακόμα και από το πράσινο τσάι ! (Και αυτό είναι δύσκολο κατόρθωμα ). Πρέπει όμως να καταναλώνεται με προσοχή από το ανδρικό πληθυσμό ,ειδικά σε μικρές ηλικίες, καθώς περιέχει και σημαντική ποσότητα οιστρογόνων.